Turkiet val: Segerrika Erdogan löften "konsensus"

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har lovat att skapa samförstånd med oppositionspartierna, efter att ha säkra en tredje mandatperiod.

 

Erdogan har rättvisa och utveckling (AKP) vann cirka 50% av rösterna i söndagens omröstning.

Som översätter till cirka 326 platser - en majoritet, men inte tillräckligt för att göra ensidiga konstitutionella förändringar.

Erdogan hade allmänt väntat att vinna trots att anklagas av några av ett auktoritärt ledarskap.

Med nästan alla de räknade rösterna, gav lokala medier information av att AKP hade säkrat 326 av de 550 platserna i parlamentet.

 

Det är kort för "Super majoriteten" av 367 som skulle ha gjort det möjligt för partiet att driva igenom konstitutionella förändringar på egen hand, eller 330 partiet skulle ha behövt lägga egna förslag direkt till en offentlig folkomröstning.

Många turkar accepterar behovet av att modernisera konstitutionen, som skrevs tre år sedan efter en militärkupp, säger BBC: s Jonathan Head i Istanbul.

Men det fanns oro för att med en super majoritet kan statsministern förkasta konsensus och skriva en konstitution som kude hjälpa att befästa sitt partis grepp om makten. Analytiker säger att han kan planera att lägga mer makt i händerna på ordförandeskapet - och undersysselsatta upp tjänsten för sig själv.